Vi tilbyr gratis frakt i hele Norge. Alle våre varer sendes fra vårt lager i Oslo. 

Ja, yoga er sunt for kroppen – her er 8 grunner

Yoga er en gammel tradisjon fra India, en tradisjon som spredte seg i Asia for flere tusen år siden. Som i flere antikke – og ur tradisjoner ble effekten av yoga bevist gjennom erfaring, og ble delt videre gjennom generasjoner. Det er først de siste femti årene at vesten har forsket på̊ det de i Østen har erfart gjennom årtusener. Det betyr at selv om forskningen er «fersk» sammenlignet med tradisjonen i seg selv, har bevisene forskningen påpeker gang på̊ gang vært erfart gjennom årtusener.

I dag er det gjort mye forskning på yoga for voksne. Omfattende og reproduserbar forskning viser at en regelmessig yoga praksis har mange foredeler for voksne mennesker. I denne artikkelen skal vi liste opp 8 fordeler med en regelmessig yogapraksis. Det er viktig å understreke at disse fordelene kommer av å praktisere regelmessig.

1. Roe kroppen og redusere stress

For mange er det kjent at yoga kan bidra til å redusere stress. De som har gjort yoga over en lenger periode, merker ofte forskjellen på stressnivået i kroppen. Pust har sin helt egen plass i yoga, og pusten vår påvirker nervesystemet vårt som er kilden til stress i kroppen. Når vi bruker pusten slik vi gjør i yoga, regulerer vi nervesystemet i kroppen. Dette resulterer i at vi regulerer kroppens stressnivå. I tillegg roer yoga ned aktiviteten i hjernen, som også bidrar til redusert stress.

Både hjertet og hodet kan roes ned ved en regelmessig yogapraksis, viser forskning.

Et sunt hjerte hele livet

Yoga kan forhindre, forebygge mot og redusere hjerte og karsykdommer. Kort oppsummert er dette fordi en regelmessig yogapraksis kan påvirke hjerterytmen, redusere blodtrykket, senke kroppens blodsukkernivå, øke oksygeninntaket og balansere nervesystemet.

3. Styrker immunforsvaret

Immunsystemet vårt er kroppens forsvar mot sykdommer og bakterier. Flere pusteteknikker praktisert i yoga har vist seg å bidra til et sterkere respirasjonsystem og immunforsvar. Under en undersøkelse ble det vist at en regelmessig yogapraksis øker produksjonen av kroppens celler som dreper bakterier, samt fornyer både immunorganene og kanalene våre.

4. Økt fleksibilitet og styrke reduserer kroppens sjansen for skade

Når vi nå nærmer oss 2022 begynner det å bli allmennkunnskap at yoga øker både fleksibiliteten og styrken i kroppen. Dette er viktig fordi kombinasjonen av styrke og fleksibilitet kan bidra til å redusere risikoen for skade i kroppen. Yoga bidrar nemlig til å utjevne ubalanse i musklene våre ved å gjøre de underaktiverte musklene (de som hos mange er utrente) sterke og de overaktiverte musklene lenger. Yoga har som nevnt over blitt utviklet gjennom tusenvis av år og ingenting er derfor etterlatt til tilfeldigheter. Ved en variert yogapraksis vil ingen muskler i kroppen være utelatt, hverken i form av styrke eller fleksibilitet.

5. En sunn alderdom

Alderdom i seg selv er en god grunn til å praktisere yoga. Det er vist at ved å øke blodsirkulasjonen i kroppen og fjerne gifstoffer har yoga en god påvirkning på en sunn alderdom. Ved å praktisere yoga regelmessig kan man forebygge og reparere benskjørhet. Dessuten har fokuset på ryggradens helse har vist seg å være veldig positivt for en sunn alderdom.

Interessen for yoga har økt blant godt voksne mennesker i Norge.

6. Apropos ryggraden …

Måten vi jobber med ryggraden på positiv for både unge og eldre. Ryggraden støtter det sentrale nervesysteme, som kontrollerer hver eneste celle i kroppen. Yoga har vist seg å hjelpe mot ryggplager og og smerter, og har til og med vist seg å reduserer plager som skoliose og leddgikt.

I yoga fokuseres det på å aktivt bruke ryggens 6 rotasjoner, som bidrar til å optimalisere kroppens helse.

7. Bedre søvn og økt søvnkvalitet

Forskning viser at ved å balansere nervesystemet bidrar yoga til økt søvnkvalitet. Ikke bare kan yoga hjelpe oss med å sovne, men yoga bidrar til økt søvnkvalitet etter vi har sovnet.

8. Kvinnehelse: menstruasjon, graviditet og livet etter fødsel

Yoga har også vist seg å ha en positiv effekt på menstruerende kvinner og gravide kvinner. I tillegg har yoga vist seg å ha en positiv effekt på generell seksuell funksjon hos både kvinner og menn. Under en forskning ble det vist at kvinner som praktiserte yoga hadde bedre helse både under graviditeten og etter fødselen. Forskning viser at yoga kan hjelpe mot menstruasjonsplager og bidrar til en balansert syklus hos kvinner. Underlivet har sin egen plass i yoga, og praktiserer man dette (som det er ment at man skal gjøre i en vanlig yoga praksis) bidrar det til sunnere seksuell funksjon hos både menn og kvinner.

Yoga for ulike lidelser og diagnoser

Det er trygt å si at yoga er godt for kroppen vår, uansett hvilken fase av livet vi er. Det er også vist at en regelmessig yogapraksis hjelper mot diagnoser som angst og depresjon. Det er i tillegg forsket på yoga for alkoholisme, og også der viser studiene at yoga har en positiv effekt. Det er allikevel viktig å understreke viktigheten av en regelmessig praksis, for at yoga skal være effektiv. En enkelttime kan roe kroppen ned der og da, men den vil ikke nøytralisere kroppens nervesystem, for eksempel, som er nødvendig for å redusere kronisk stress.

Dersom du er ny til yoga kan du lese vårt innlegg her om yoga for den ultimate nybegynneren, en artikkel vi skrev for de som aldri har gjort yoga før, og som ønsker å starte.

Likte du denne artikkelen?

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del på Pinterest

Våre produkter

Nia Lapansi betyr vår verden. Vi tror på inkludering, bærekraft og fellesskap. Vi ønsker å bidra til å gjøre yoga tilgjengelig for alle, og lage gode produkter med fokus på kundene våre, jordkloden vår og miljøet rundt oss. 

Skroll til toppen