Vi tilbyr gratis frakt i hele Norge. Alle våre varer sendes fra vårt lager i Oslo. 

Hva er barneyoga, og hvordan gjøres yoga med barn?

Yoga for voksne er tradisjonelt en individuell praksis. Den gjøres oftest i stillhet eller den følger stemmen til en lærer. I en shala – rommet der yoga praktiseres – ligger mattene på rekke og rad, hver for seg, vendt mot en eventuell lærer.

Barneyoga gjøres sammen med andre, rommet er fullt av lyd, musikk og latter, og vi benytter oss stort sett av en yogasirkel der alle mattene plasseres som solstråler ut fra en imaginær ring. Barneyoga skiller seg altså fra den tradisjonelle praksisen som utføres av voksne. Samtidig er yoga for tenåringer ulik yoga for treåringer, slik som Yin yoga er ulik Ashtanga yoga.

Hunden som ser ned kalles “hunden” i barneyoga og er for de minste kombinert med bjeffelyder.

Det er allikevel tre fellesnevnere for alle typer yoga, inkludert barneyoga: pust, posisjoner og avspenning. Det høres kjent ut og det er ofte det vi tenker på når vi tenker på yoga, men opplev en yogatime med 15 seksåringer og du ville kanskje ikke kjent deg igjen.

Barneyoga er rett og slett yoga gjort på barnas måte.

I barneyoga fokuserer vi på lek, latter og lyder. Vi beveger kroppene våre inn i alle mulige finurlige posisjoner og bruker kreativiteten barn naturlig er utrustet med. En barneyogatime byr på yogareiser, yogaleker, barnas solhilsen og hinderløyper. Barneyoga byr også på dans, høylytte dyrelyder og akrobatlignende øvelser. Samtidig inkluderer barneyoga massasje, pusteteknikker, avspenning og savasana.

Barneyoga er tilrettelagt barnas alder og modenhet. i møter barna der barna er i sin utvikling og bygger opp en verktøykasse tilpasset barna, som de kan benytte seg av utenfor yogatimen. Det betyr at jo yngre barna er, jo mer leker er innebygd i timen. Jo eldre barna er, jo mer avansert blir pusteteknikkene og posisjonene. For de barna med en ekstra dose energi i kroppen, er timen tilrettelagt deres energinivå slik at de er mottakelige for avspenningen som kommer på slutten av enhver barneyogatime.

En yogatime for litt eldre barn der de introduseres for en mer individuell tilnærming under “barnas solhilsen”.

Yoga er konkurranse – og prestasjonsfritt

En annen fellesnevner for alle typer yoga er at yoga er konkurransefritt, og her er barneyoga intet unntak. Det er umulig å ikke klare gjøre yoga, både for liten og stor. Uansett menneskets utgangspunkt er yoga mulig å utøve for alle, rett og slett fordi alle som puster kan gjøre yoga. I tillegg er yoga prestisjefritt. For voksne er yoga en individuell praksis der fokuset vendes innover eller mot stillhet. Selv om barneyoga er interaktivt, er det allikevel ikke fokus på prestisje eller mestring. Det betyr at det ikke inneholder noen form for målinger av hvordan barnet presterer, mestrer eller eventuelt ikke mestrer praksisen. Det er rett og slett umulig å ikke mestre yoga, fordi yoga til syvende og sist handler om personen som praktiserer, ikke praksisen i seg selv. Det eksisterer ikke noe sluttmål i yoga, og da er det heller ikke noe å måle seg etter.

I stedet er vi mer opptatt av hvordan barna har det inni seg. Hvordan opplever de følelsene sine? Hvordan står det til med tankene deres? Hva er årsaken til at et barn ikke våger å prøve en ny øvelse? Hvorfor ble det barnet trigget til gråt? Hva er grunnen til at et barn ikke finner roen under savasana? En kan kanskje si at barneyoga ønsker at barn skal ha det godt med seg selv, og kjenne seg hjemme i egen kropp og sinn. Og dette oppnår vi ved å gi dem de verktøyene yoga er full av for å kunne ha det bra med seg selv.

En kan kanskje si at barneyoga ønsker at barn skal ha det godt med seg selv, og kjenne seg hjemme i egen kropp og sinn.

Barneyoga er full av verktøy

I barneyoga bruker vi også de verktøyene vi voksne har tilgang på for å skape en positiv opplevelse i shalaen – yogarommet. Dersom det inkluderer bamser, musikk, utkledningstøy eller massasjeolje, benytter vi oss av det. En bamse kan hjelpe et barn med å finne roen i savasana, og en massasjeolje vil vekke luktesansen som kan påvirke barnas indre liv, rett og slett fordi lukt tilsvarer pust og pust påvirker nervesystemet som påvirker stressnivået som igjen påvirker sinnsstemningen. Musikk kan hjelpe barna med å bevege seg eller bidra med å skape en stemning i rommet, og utkledningstøy kan vekke kreativiteten hos barna, eller tidvis bidra med å holde oversikt i ulike leker for yogalæreren.

Selv de mest urolige barna kan finne roen under savasana.

Barneyoga er allikevel ikke en magisk praksis som mirakuløst vil skape endring hos barn på kort sikt. Barneyoga er en praksis som tilbyr metoder som på sikt vil bidra positivt hos mange barn. Barneyoga tilbyr det vi kaller en verktøykasse som inkluderer pust, avspenning, posisjoner og leker, samt utfordringer på både følelsesplanet og det mentale plan.

Ønsker du å lære mer om yoga? Gå tilbake til vår blogg for å lese artiklene om yoga her. Forfatteren av denne artikkelen har også noen enkle barneyoga videoer liggende på youtube. Disse fungerer godt som en introduksjon til hva barneyoga innebærer. Du kan se disse videoene her.

Likte du denne artikkelen?

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del på Pinterest

Våre produkter

Nia Lapansi betyr vår verden. Vi tror på inkludering, bærekraft og fellesskap. Vi ønsker å bidra til å gjøre yoga tilgjengelig for alle, og lage gode produkter med fokus på kundene våre, jordkloden vår og miljøet rundt oss. 

Skroll til toppen