Vi tilbyr gratis frakt i hele Norge. Alle våre varer sendes fra vårt lager i Oslo. 

Basic Collection – yogamatte

Nia Lapansi Basic Collection – våre fire første produkter

Yogamatten er som et verktøy

Kamillas morfar sa alltid “det å ha gode verktøy er halve jobben”. Han er en vaskeekte handyman, og for han betydde gode verktøy drill, elektrisk sag og høytrykkspyler. Kamillas mamma tok med seg denne informasjonen på kjøkkenet der hun beholdt sin elektriske håndmikser fra 80 tallet gjennom over fire tiår fordi det er den beste elektriske håndmikseren hun vet om. Og dette på tross av den nokså gyselig oransje fargen som det egentlig er vanskelig å tro at noen gang var på moten.

Kamilla tok med seg denne lærdommen inn i sitt yoga-univers. Hun oppdaget tidlig at kvaliteten på en yogamatte er en viktig del av praksisen. Tykkelsen fastslår hvorvidt man vil få nok støtte for ledd og kroppens benstruktur. Dimensjonene tilsier hvorvidt det er nok plass å bevege seg på for enhver praksis og posisjon. Og overflaten påvirker evnen til å finne et godt grep som skaper komfort og stabilitet i hver posisjon. En god yogamatte bidrar til å gjøre praksisen tilgjengelig for personen, i motsetning til en dårlig yogamatte som skaper unødvendige utfordringer for den som praktiserer.

Med dette utgangspunktet begynte vår reise på leting etter den perfekte yogamatten. Vi ønsket også å bidra til å senke prisen på en god yogamatte, slik at en matte av høy kvalitet kan være tilgjengelig for enda flere. Vi ønsket allikevel å støtte gode arbeidsforhold i alle ledd, og bidra til et bærekraftig produkt som ikke har en skadelig påvirkning på naturen eller miljøet. Vi satt oss inn i naturmaterialer og produksjonsprosesser, og leide inn en produktdesigner som hadde lang erfaring med materialer og bærekraft. Hun kunne veilede oss og sendte oss i riktig retning i forhold til å finne produsenter og materialer.

Vi ønsket også å bidra til å redusere prisen på en god yogamatte, slik at en matte av høy kvalitet kan være tilgjengelig for enda flere.

For å lære mer om vår historie klikk her.

Yogamatter for noen av verdens høyeste mennesker

Det tok lang tid før vi fant den riktige produsenten og var fornøyd med materialene brukt til å produsere yogamattene. Men når vi endelig hadde funnet det rette utgangspunktet kunne vi legge fokuset over på design og dimensjoner. Vi prøvde ut forskjellig størrelser i form av mattens lengde og bredde før vi endte opp med dimensjonene vår Basic Collection har i dag. De fem nordiske landene er alle på listen over verdens høyeste mennesker, og ettersom tre av de nordiske landene – de skandinaviske landene – er vår første målgruppe var det naturlig å lage en lenger matte slik at enda flere kan ligge i savasana eller holde en planke uten å måtte ha enten hodet, hendene eller føttene utenfor matten. Vi ønsket også å skape en bredere matte slik at de som har en dynamisk praksis kan finne en fri flyt uten å lettere holde seg innenfor matten.

Videre skulle vi finne den riktige tykkelsen på mattene våre. En god yogamatte skal skape både stabilitet og støtte for den som praktiserer. Er yogamatten for tynn skaper det ubehag i ledd og den generelle benstrukturen når kroppen skal legge hele sin kroppsvekt på for eksempel knær. En lav utfallsposisujon også kjent som crescent low lunge på engelsk og anjaneyasana på sanskrit, er en posisjon der mange kan oppleve ubehag i knær. En av årsakene til at dette kan forekomme er hvorvidt matten er for tynn eller ikke. På den andre siden, dersom yogamatten for tykk kan det ende med skjev vektfordeling i særlig hender og føtter som kan resultere i smerter i ankler og håndledd. Når en person holder en planke med vekt på håndflatene kjenner noen ubehag i håndleddene. En av årsakene til at dette kan forekomme er at underlaget er for tykt. Dersom underlaget er for tykt vil en del av hånda synke dypere ned i matten som skaper en skjev vektfordeling og som momentant eller på sikt kan resulterer i smerter og ubehag. Det samme gjelder for posisjoner der vekten legges på føttene. Dersom en person balanserer på ett ben og underlaget er for tykt vil helen synke dypere ned i underlaget enn ønsket. Dette skaper en skjev vektfordeling i foten, som momentant eller på sikt kan resultere i vondter i ankelen.

En sideplanke kan resultere i vondter i håndleddet dersom underlaget er for tykt.

Å skli eller ikke skli, den evige utfordringen

Hunden som ser ned er den beste posisjonen å teste om matten jobber med deg eller imot deg. Dette er desidert den posisjon flest sliter med når matten ikke egner seg for yoga. Downward Facing Dog eller Adho Mukha Shvanasana som posisjonen heter på engelsk og sanskrit er en av de mest grunnleggende posisjonene i yoga, og uten tvil en av de mest repeterte posisjonene i praksisen. Dette er fordi den bidrar til å skape et godt fundament for en videre utvikling av yogapraksisen. For å danne dette fundamentet er det viktig at teknikken er riktig. Dersom matten jobber imot deg vil hendene i denne posisjonen skli fremover som resulterer i at vedkommende konstant fokuserer på å ikke skli fremover. Dette resulterer i feil teknikk fordi fokuset har gått fra å jobbe med riktig teknikk i posisjonen til å unngå å skli fremover. En god matte vil skape stabilitet og støtte ved å gi en anti-skli effekt som lar personen fokusere på teknikken som kreves for å mestre posisjonen, selv når personen svetter. Dersom matten jobber imot deg skaper det en illusjon om at man ikke får til posisjonene fordi man ikke er sterk nok, myk nok eller god nok, når det i virkeligheten kan være så enkelt som at matten rett og slett jobber imot deg.

Dette er kun ett eksempel på hvordan mattens overflate enten jobber med deg eller imot deg. Derfor ønsket vi å lage et anti-skli grep som bidrar til å støtte personen som praktiserer, slik at matten fungerer som et godt verktøy i stedet for et utfordrende hinder. På våre matter vil grepet bli bedre når en person svetter. Ulike materialer fungerer for ulike personer og vår Basic Collection har en god overflate for de som har en vanlig mengde fukt i hendene, og de som svetter mye.

Hunden som ser ned er den beste posisjonen å teste om matten jobber med deg eller imot deg.

Materialer og produktpleie

Det finnes ingen fasit på det ovennevnte utfordringene. Hver person har sin personlig anatomi, sine behov og sine ønsker når det kommer til en matte. Som med alt annet er det ikke sikkert at våre produkter egner seg for alle, men vi ønsket å lage et produkt vi mente ville egne seg for veldig mange i vår målgruppe.

Vi anbefaler generell vedlikehold av matten ved å gjennomføre regelmessig vasking av matten slik at produktets overflate ikke har et overlag med støv og smuss på seg. En standard anbefaling er å vaske matten med en våt klut ved omtrent hvert tiende bruk, litt avhengig av hvor ofte den blir brukt og hvor mye det svettes ved hver økt. Har matten stått lenge i ro kan det være lurt å tørke over den med et tørt håndkle før bruk. Materialet som er brukt vil få flekker når det svettes eller det kommer i møte med vann, men disse flekkene vil forsvinne etter omtrent et kvarter. Derfor kan det være lurt å unngå å vaske matten med en våt klut rett før den er ment å anvendes. For å lære mer om produktpleie og vedlikehold klikk her.

Matten er laget av to materialer: naturgummi og polyuretan. Førstnevnte er en fantastisk råvare som er ansett som et utrolig bærekraftig materiale. Dette er på grunn av den minimale påvirkningen prosessen å lage materialet har på miljøet, og materialets egenskap til gjenvinning. Som de fleste andre materialer, må produktet være rent for å kunne gjenvinnes. Derfor har ikke materialene blitt blandet sammen, men lagt over hverandre. Ved resirkulering av våre yogamatter kan materialene lett separeres og gjenvinnes hver for seg. Det sistnevnte materialet er en type plast som er sterkt og holdbart. PU er en innovativ plast som ikke inneholder kjemikaler som forstyrrer det endokrine systemet og hormonsystemet vårt. Det bidrar heller ikke til endring av PH verdi i jord og vann. Polyuretan kan også være nedbrytbart.

En rekke planter utskiller lateks, som kan brukes til å fremstille naturgummi. Prosessen har liten påvirkning på miljøet og trærne skaper oksygen som jordkloden trenger.

For oss er vår Basic Collection mer enn bare yogamatter. Det er fantastisk gode matter for mange ulike former for aktiviteter og trening. Allikevel var yoga utgangspunktet til hvorfor vi ville produsere matter, og de ulike elementene og utfordringene i en yogapraksis la grunnlaget for hvordan mattene endte opp. Våre Basic Collection yogamatter er imidlertid fantastiske matter for kroppsvektstrening, hjemmetrening, pilates, generell tøying og en god HIIT – treningsøkt. Du kan lese enda mer om vår Basic Collection her.

Likte du denne artikkelen?

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del på Pinterest

Våre produkter

Nia Lapansi betyr vår verden. Vi tror på inkludering, bærekraft og fellesskap. Vi ønsker å bidra til å gjøre yoga tilgjengelig for alle, og lage gode produkter med fokus på kundene våre, jordkloden vår og miljøet rundt oss. 

Skroll til toppen