Vi tilbyr gratis frakt i hele Norge. Alle våre varer sendes fra vårt lager i Oslo. 

10 tips til ferske yogalærere

Vi har alle vært nye yogalærere en gang og det kan oppleves både skummelt og spennende. Vi har nok alle vært nervøse før vår første klasse (og flere klasser siden), men vit at ting blir lettere, du vil bli tryggere og forhåpentligvis vil du forelske deg i undervisningen like mye som vi andre gjør. For å hjelpe deg litt på veien har jeg samlet opp mine topp 10 tips til nye yogalærere som jeg skulle ønske jeg visste selv da jeg begikk meg ut på undervisning for første gang.

Tips 1: Undervis så mye du kan

Ofte er kvalitet nøkkelen til suksess, men i dette tilfellet er kvantitet veien til kvalitet! Jo mer du underviser, jo mer erfaring får du, og som yogalærer er erfaring en god investering å ha i bagasjen. Husk allikevel på at du ikke skal brenne deg ut underveis, så en balanse er viktig å ta meg seg, men i all hovedsak vil jeg si at “jo mer jo bedre”. Når vi får erfaring med undervisning vil vi raskere ta lærdom av alt som skjer i en yogatime, og alt vil raskere bli integrert i oss og komme mer naturlig for oss.

Tips 2: Nybegynnere er ikke nødvendigvis de letteste å undervise

Det er lett å tenke at fordi en selv er nybegynner som lærer er elevene som er nybegynnere de enkleste å undervise. Dette er ikke alltid tilfellet. Jeg syntes ofte at de som er absolutt ferskest til yoga er de tyngste timene å undervise, fordi det krever en helt annen dybde av meg som yogalærer. Det krever en mye mer fokus på detaljer, og det er absolutt flere spørrende ansikter i et rom fylt av de ferskeste nybegynnere, noe som ikke nødvendigvis er betryggende for en fersk yogalærer. Jeg anbefaler derfor å starte med de som har prøvd yoga før og som kjenner til basisposisjonene, men som ikke har en avansert praksis.

Tips 3: Unngå klasser for “alle nivåer”

En fallgruve er å tenke at de som gjør yoga på et yogastudio er skumlere å undervise, enn de som gjør yoga på treningssenter som SATS. Dette er i mine øyne helt feil! Utfordringen med å undervise på treningssenter er at klassene er åpen for alle nivåer. Det betyr at du som lærer må legge opp timen for de ferskeste nybegynnere til de med mange års erfaring i én og samme klasse. Dette krever erfaring og en selvtillit som kommer med tiden. I stedet vil jeg anbefale å undervise en klasse på et studio der deltakerne er påmeldt for et helt semester og der nivået er gitt før sesongen starter. På denne måten ligger det en større forutsigbarhet foran deg som er lettere å forholde seg til som fersk yogalærer. Nivået jeg da vil anbefale er “nybegynner to”, altså de som har gått et eller to semester før, og som forklart over har det grunnleggende i boks.

Allikevel forstår jeg at vi yogalærere ikke alltid kan velge fra øverste hylle, og at for mange er det de store treningskjedene som er alternativet. Er dette tilfellet for deg, er det i hvert fall fint å forstå det jeg forklarte over, og vite at det er normalt å kjenne at dette er utfordrende, dersom det også er din opplevelse av slike klasser.

Tips 4: Gå på klasser

Det beste jeg vet med yoga er at man aldri er utlært. Man kan ha sin fysiske peak i praksisen i en alder av femti år, og man behøver ikke begynne i en ung alder for å eksellere i den fysiske yogapraksisen. Når du nå er blitt yogalærer vil det å delta på yogaklasser få en annen dimensjon. Du vil ikke bare være en yoga-elev men en yogalærer-elev. Å delta på klasser er den beste kilden til inspirasjon for hvordan du kan legge opp klassen din, hvordan du kan kombinere posisjoner og overganger sammen, og hvordan du kan forklare ting, ordlegge deg og snakke i en yogatime. Det kan også være en inspirasjonskilde til hvor mye/lite du kan bevege deg rundt i rommet og/eller demonstrere posisjoner og overganger.

Å være elev er også en viktig del av det å være yogalærer, fordi det er viktig å leve det man underviser. I yoga ønsker vi ikke bare å forstå ting i hodet, vi ønsker å forstå det i kroppen, og den yogalæreren med god erfaring av å være elev og som har en dyp forståelse av praksisen er noen av de beste yogalærene! Så forbli en elev, gå på klasser og trekk til deg all kunnskap og inspirasjon fra andre yogalærere.

Tips 5: Vær forberedt – og forvent det uforutsigbare

Personlig kommer jeg aldri forberedt til en yogatime. Det vil si, jeg har aldri laget klassen på forhånd. Allikevel har jeg brukt tid i forveien til å tenke på klassen, kjent på min egen kropp og hvor jeg er personlig den dagen og den tiden av døgnet, og jeg har mye erfaring med å sette sammen en klasse. Jeg er den typen som må lese rommet og kjennet på energien til de som er der, før jeg vet hvordan timen bør utfolde seg. Dette krever allikevel erfaring på mange måter. For det første har jeg deltatt og undervist på så mange klasser at jeg har et repertoire av kombinasjoner, posisjoner, overganger og klasser bak meg til at jeg kan sette sammen en god klasse på sparket. Det var ikke tilfellet da jeg var en fersk yogalærer. Selv om jeg aldri har vært god med manus (jeg var heller typen som hadde et tema og snakket basert på erfaring, ikke fra et manuskript) krevde det mye mer forberedelse av meg da jeg var nyutdannet. Jeg måtte planlegge rekkefølgen på posisjonene, stikkord til hvordan jeg skulle forklare posisjonene og notater på hvordan klassen skulle være. Dette anbefaler jeg alle nyutdannede yogalærere å gjøre. Dette etterlater deg med en større grad av selvtillit og selvsikkerhet når du går inn i klassen, og du kjenner at du er klar og forberedt.

Allikevel er det viktig å vite at alt ikke alltid går etter planen. Vær åpen for at posisjoner er mer eller mindre tilgjengelige for deltakerne sammenlignet med dine forventninger. Det er ikke sikkert at alle forstår hva du ber dem om selvom du har øvd hjemme. Det kan godt hende du glemmer hva du skal si. Vær derfor alltid åpen for det forutsigbare og la deg selv lære hvordan du skal takle dette. Og husk, tillat deg selv å være fersk fordi plutselig så er du ikke det lenger! Det er alt en del av prosessen.

Tips 6: Bruk barnets posisjon

Mitt kanskje aller viktigste tips når alt går skeis, når du glemmer rekkefølgen og du ikke husker hva du skal si – legg dem i barnets posisjon! Elevene aner ikke hvordan du tenkte at klassen skulle se ut, eller hvilken posisjon som kommer når, og barnet er alltid en sikker vinner du får jernteppe! Jeg bruker dette trikset den dag i dag når hjernen eller tungen ikke samarbeider med meg og jeg føler meg lost. Så bruk barnet for alt det er verdt og vit at du merker din usikkerhet og forvirring MYE mer enn det deltakerne gjør. Legg dem i barnet, det går sjeldent feil!

yoga, childs pose, asana

Tips 7: Alle elever skal ikke være dine elever

Denne er en tøff kamel å svelge, uavhengig om du er en fersk eller erfaren yogalærer. Det er ikke alle elever som er dine elever. Dette betyr ikke at du ikke er dyktig, at du ikke er ment til å være lærer, det betyr rett og slett bare at kjemien mellom dere ikke var riktig, eller at din måte å undervise på ikke passer for vedkommende. Jeg har i nyere tid deltatt på klasser med ekstremt erfarne og dyktige lærere der jeg har gått ut av timen og tenkt: dette var ikke timen for meg. Og det er helt greit. En artist kan være en god låtskriver selv om ikke du liker sangen. Og du kan være en god yogalærer selv om en deltaker ikke foretrekker din klasse.

Tips 8: La musikken jobbe med deg, ikke mot deg

I tradisjonell yoga brukes ikke musikk i en klasse. Under min første Teacher Training ble det ikke spilt en eneste sang i løpet av hele måneden, forutenom chantingen vi ble lært to ganger om dagen. Allikevel er det veldig vanlig å bruke musikk i yogaklasser i dag, men hvordan skal man lage en god spilleliste? Min tips til nybegynnere er å lytte til låta og kjenne etter hvilken følelse du sitter igjen med. Er du rolig, aktivert, engasjert? Og så kjenner du etter hvilken stemning du ønsker deltakere i timen skal sitte igjen med. For ferske yogalærere anbefaler jeg melodi uten sang, fordi sanger kan ofte bli forstyrrende i en time. Et annet tips er å legge merke til musikken yogalærere bruker på timer du deltar på, og høre med læreren etter timen hva sangene eller spillelisten het. På denne måten bygger du deg opp en spilleliste som jobber med deg, ikke mot deg. Tillat deg selv også å legge til og trekke fra sanger fra spillelisten din. Jeg har tidligere brukt sanger jeg fort forsto ikke egnet seg i en yogatime selv om jeg likte å høre på den hjemme i stua. Så prøv deg frem og vit at musikken skal jobbe med deg, ikke mot deg. Du skal aldri måtte overdøve eller konkurrere med musikken som yogalærer.

Tips 9: Stol på kunnskapen du har, lytt til intuisjonen din og innrøm når du ikke vet

Jeg får ofte spørsmål jeg ikke kan svare på. Selvom jeg er godt utdannet med mye erfaring som yogalærer, vil det alltid være ting jeg ikke kan. Dersom du ikke vet svaret på et spørsmål er det mye bedre å innrømme dette, enn å finne på noe for å gi et svar. Dette virker kanskje åpenbart, men det er allikevel viktig å påpeke.

Det er også viktig å huske på at mange kommer til yoga med plager, vondter og skader. Med mindre du har god erfaring og kunnskap om skaden kunden har, vil jeg anbefale deg å ikke gi konkrete tips. Du kan gi generelle tips som du vet egner seg for fysiske plager i det området av kroppen, men ikke forvent at alle tips fungerer for alle. Mest sannsynlig vet denne kunden hva som egner seg best for sin kropp og vil gjøre de alternativene som passer seg. Hvis det ikke er tilfellet og vedkommende har søkt seg til yoga for å helbrede kroppen sin, vil jeg anbefale deg å sende denne kunden videre til en lærer med kjennskap til skaden det gjelder. En dag vi kanskje du være den læreren som får henvisninger sendt til deg!

Tips 10: Vær deg selv!

Den beste måten å tiltrekke seg kunder på er å være seg selv. Når du er deg selv vil du tiltrekke deg mennesker som liker deg, liker utstrålingen din og liker måten du underviser på. Ikke tenkt at du bør være noe annet. Andre yogalærere har andre kvaliteter, men husk at du også har dine! La disse kvalitetene få blomstre også skal du se at klassene dine vil fylle seg opp med tiden.

Det er naturlig å la seg inspirere av andre lærere, spesielt de som fikk deg dit du er i dag. Og det er veldig fint. La de inspirere deg, men husk at tiden du går inn i nå handler om å forme og utvikle deg selv som lærer. Finn din måte å snakke på, bevege deg på, justere på og ikke minst undervise på. Stol på deg selv, stol på ferdighetene dine og vær deg selv!

Likte du denne artikkelen?

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del på Pinterest

Våre produkter

Nia Lapansi betyr vår verden. Vi tror på inkludering, bærekraft og fellesskap. Vi ønsker å bidra til å gjøre yoga tilgjengelig for alle, og lage gode produkter med fokus på kundene våre, jordkloden vår og miljøet rundt oss. 

Skroll til toppen